Broekster Boys 2 – VV Balk 2 (1 – 2 )

Broekster Boys 2 verliest van Balk 2 (en zichzelf, Haije)

Damwâld. ( 15 sept 2020 )

De verdiende overwinning van vorige week, 3-2 thuis tegen Be Quick Dokkum, smaakte naar meer. Echter pakten donkere wolken zich samen in Damwoude toen de KNVB bekend maakte dat er voorlopig geen publiek aanwezig mag zijn. Wat zou dit doen met de echte publieksspelers van BB2? En wat betekende dit voor de geblesseerde spelers en spelers van het team die door de grote selectie + leenspelers van de eerste selectie met een ander team meespelen? Hemel en aarde werden bewogen, er werd onder andere een performance coach aangesteld en er kwam een reservekeeper op papier, zodat de liefhebbers die onderdeel van het team zijn toch konden kijken. Achteraf kwamen deze liefhebbers bedrogen uit en had men spijt als haren op hun hoofd want wat was het een tenenkrommend slechte wedstrijd. Uiteindelijk werd het beslist op individuele kwaliteit; 1-2.

Aangekomen op het Gemeentelijk Sportpark vielen meteen een aantal dingen op. Ten eerste uiteraard de leegte op zo’n groot terrein met alleen spelers, begeleiders en een handjevol mensen met een functie bij de club. Ten tweede het veld. De robotmaaier kon ook wel last hebben van corona klachten want wat was het veld weer slecht gemaaid. Net als de eerste thuiswedstrijd waren sommige plekken wel goed met kort gemaaid gras, andere plekken nodigden kieviten uit om een ei te leggen zo hoog was het. Ten derde viel de goedgemutste scheids op. Hij straalde uit dat hij er zin in had en achteraf bleek dat dit de goede instelling is voor een arbiter, hij floot een prima pot.

Over de eerste helft kunnen we over het voetbal zelf kort zijn. Het was helemaal niks. Van der Gijp en Kieft zouden zeggen “Wat zitten we hier te doen?” of “Waar zitten we naar te kijken?”. Het was wel goed weer. Ook belangrijk. En er werd, door de performance coach zelf, aan ons duidelijk wat een performance coach nou precies is. Na grondig onderzoek kwam hij er achter dat Ajax als enige profclub een dergelijk staflid in de gelederen heeft en dat het een overkoepelend woord is voor een conditie-, coördinatie-, snelheid-, kracht- en revalidatietrainer is. Dit moest wel even op ons inwerken en we werden het eens dat hij nog wel werk aan de winkel had. Oh ja en Balk had het fenomeen Haije in de gelederen. Een attractie op zich en uiteindelijk groeide hij uit tot matchwinner.

Dan gaan we maar snel naar de tweede helft. Deze 45 minuten waren ook niet best, maar in tegenstelling tot het eerste bedrijf leverde deze ‘ongelukkige momenten’ wel de nodige kansen op. Al na twee minuten na rust veerden de toeschouwers op toen Jelmer plotseling een levensgrote kans kreeg na een vrije trap van Chris. De verre hoek lag helemaal open, maar in plaats van een geplaatst schot koos hij voor een hard schot. De bal ging helaas recht op de keeper af, het blijft toch een verdediger zullen we maar zeggen. Een paar minuutjes later was er zowaar alweer een kans te noteren. Ditmaal was het een kop balletje van Jitze op aangeven van Marnik. Ook deze poging werd door de doelman gestopt. Kort hierna nam Balk het doel van Tjipke vanuit een vrije trap van een meter of 30 onder vuur. Tjipke hoefde niet in actie te komen omdat de bal een stukkie over de lat ging. Rond de 55e minuut legde de Broek 2 een interessante cornervariant op de mat die uiteindelijk bij Jeroen belandde. Andermaal werd de goalie en niet het doelnet het eindstation. In deze opleving had het achteraf moeten gebeuren voor de thuisploeg. Het duurde nu tot de 67e minuut voordat er weer wat noemenswaardigs gebeurde en helaas werd toen de 0-1 gescoord. Na weifelend optreden en het zoveelste balverlies in de achterhoede verscheen ús Haije voor Tjipke en die dekselse flanken flitser verschalkte de sluitPOST door de benen. Vrij snel kon BB2 wat terugdoen, maar wederom stond het vizier niet op scherp. Jitze kreeg een grote kopkans na een goede actie van Jeroen, de bal werd jammerlijk naast gekopt. Trainer Kooistra probeerde van alles, Michel, Rudmer, Gerwin en Lars werden allen ingebracht in de tweede helft. De BALKunstenaar Haije besliste het duel met een prachtig doelpunt. Dat hier een communicatie- en inschattingsfout aan de Broekster kant vooraf ging deed niks af aan de schoonheid. Vanaf een meter of 40 schoot de Balkster plaaggeest strak over Tjipke heen in het doel, 0-2. In de 90e minuut deed Dirk Wijnsma nog wat terug na een assist van Jeroen en werd de eindstand op 1-2 bepaald.

Een nederlaag die zeker voorkomen had kunnen worden als iedereen, of tenminste meer spelers dan zaterdag het geval was, het normale niveau hadden gehaald tegen een matige tegenstander. Volgende week een lastige uitwedstrijd, FC Burgum uit, en daarna lijkt het te moeten gebeuren tegen achtereenvolgens Heerenveense Boys, Groen Geel, Leovardia, Urk, Joure en CVVO. Voor de oplettende kijker, dit is inderdaad bijna de helft van de tegenstanders, maar zoals het er nu en vorig seizoen naar uitziet en zag zijn dat wel de concurrenten in het rechterrijtje 😉

Verslag: Edwin Kooistra

rabobank

Vergelijkbare berichten