FC Burgum 2 – Broekster Boys 2 (5 – 1 )

FC Burgum 2 te sterk voor Broekster Boys 2.

Burgum. ( 10 okt 2020 )

Het eerste wat de gasten opviel bij aankomst in Burgum was het prachtige sportcomplex wat nog deels in de stijgers staat. Dat nog niet alles vlekkeloos werkt werd al gauw duidelijk toen de sporttas van de scheidsrechter Adema al wel in de kleedkamer stond maar de leidsman er zelf niet meer in kon.
Na dit oponthoud werd er dik een kwartier na de geplande starttijd afgetrapt op een mooi kunstgrasveld 2 bij FC Burgum.
Trainer Kooistra van Broekster Boys 2 kon over een ruime afvaardiging beschikken vanuit de A-selectie, met de kanttekening dat het inmiddels de bekende namen op de wedstrijdsheet zijn bij het tweede. De meeste van de gastspelers werden geplaatst in de as van het veld.
Op voorhand werd FC Burgum gezien de behaalde resultaten en uitslagen al geschaard bij de top van deze competitie en dat verschil met Broekster Boys dat zich rond de middenmoot wil manifesteren werd al snel duidelijk.
De thuisploeg startte furieus aan de wedstrijd met veel balbezit en enorm veel dynamiek in het middenveld en voorin. Met name de aanvallende spelers met rugnummers 7, 10 en 11 waren een plaag voor de defensie van Broekster Boys 2.
De 1-0 liet dan ook niet snel op zich wachten en werd vakkundig binnen geschoten door spits Robert van der Laan na een prima individuele actie en aangeven van de nummer 11 van FC Burgum.
Rug rechten en korter dekken was het devies vanaf de zijkant door trainer Kooistra, om dit sterk spelende FC Burgum af te stoppen.
Voetballend kwam Broekster Boys er de eerste 20 minuten simpel weg niet aan te pas en dat was deels te verwijten aan de besluiteloosheid en het statische spel van de gasten.
Te vaak kiezen de spelers voor Broekster Boys voor een loopactie in de bal waardoor de dreiging naar voren te summier is. Werk aan de winkel om dit richting de speeldagen te verbeteren voor Kooistra.
Verdediging staat het bij vlagen hun mannetje wel maar het schort dikwijls aan adequaat handelen en positioneel de goede keuzes te maken.
Bovenstaande werd vorige week al pijnlijk duidelijk door een solo van de rechtsbuiten van Balk, en ook deze wedstrijd deed het Broekster Boys 2 bij de 2-0 de das om.
Neemt niet weg dat het voor de objectieve kijker een mooie actie was, maar met de rood zwarte bril had er eerder en scherper moeten worden ingegrepen.
Vanaf de 2-0 waren de gasten uit Damwoude voor een periode wakker geschut. Men begon zich meer met het spel te bemoeien en trachtte dikwijls vanuit achter de opbouw te zoeken en het bal tempo hoger te leggen. Dit resulteerde dan ook gelijk in kansen.
Een van de eerste goede aanvallen van Broekster Boys leverde ook resultaat op.
Linksbuiten Dijkstra werd weggestuurd en begon een Issa Kallon achtige actie aan de zijkant van het veld. Het lukt Dijkstra de achterlijn te halen en de bal voor te trekken richting de naar de eerste paal lopende spits Westra. Deze ronde bekwaam met buitenkantje rechts af, 2-1.
De volgende 10 minuten waren beide teams meer aan elkaar gewaagd en kroop Broekster Boys meer uit zijn schulp. De ploeg blijkt wel degelijk te kunnen voelen mits het vertrouwen er is en er beweging is met en zonder bal. In een fase waar Broekster Boys aandrong viel de goal aan de andere kant.
Door de vele positiewisselingen was het de nummer 7 van FC Burgum die in alle ruimte de bal kon ontvangen. Hij dribbelde naar binnen en plaatste met zijn linkerbeen de bal traag maar dodelijk in de bovenhoek. Vanaf de kant gezien had doelman Post hier beter positie moeten kiezen en dan had hij de bal zo kunnen plukken, dit deed hij echter niet en dus was de marge weer 2 in het voordeel van FC Burgum 2, 3-1.

Het doodvonnis voor deze wedstrijd tekende Broekster Boys 2 zelf na 40 minuten spelen.
Tegen zo’n lastige tegenstander is het belangrijk om met 11 tegen 11 te blijven staan en wie weet wat er dan mogelijk is.
Helaas slaagde Edwin Kooistra daar niet in en trakteerde zichzelf op twee keer geel in 10 seconden. Laten we het maar op kortsluiting in de prefrontale kwab houden, maar onvolwassen was het zeker.
Een hard gelag voor de overige spelers van Broekster Boys 2, aangezien het ondanks de 3-1 meer in de wedstrijd was gekomen dan in de beginfase.
De 10 man van Broekster Boys 2 hielden stand tot aan de rust en zo werd er met een 3-1 score de kleedkamers opgezocht voor een bakje thee.
Trainer Kooistra hoopt dat de muren goed geïsoleerd zijn op het nieuwe sportcomplex, want de trainer was furieus op zijn selectie over de mentale weerbaarheid en het kerel zijn van zijn spelers.

De tweede helft begon voor beide kanten ongewijzigd qua namen op het veld.
Het beoogde effect leek de donderspeech van Kooistra kort na rust niet te hebben want binnen 5 minuten na rust viel de 4-1 binnen.
De bal werd vanaf een meter of 20 door een geheel vrijstaande middenvelder naar de rechterhoek geschoten. Keeper Post kreeg er nog zijn vingers tegen maar wist de bal niet naar de zijkant te duwen. Ook hier de twijfels bij de Dug-out van de gasten of deze bal niet tegen te houden was.
Zonder keeper Post in deze af te vallen, heeft hij vandaag niet zijn sterkste spel laten zien en zijn we beter gewend van de sluitpost van Broekster Boys 2.
Op het uur besloot trainer Kooistra zijn 5 wissels in een keer te gebruiken om de deels moe gestreden spelers en de van teruggekomen van een blessure spelers te vervangen.
In de 65e minuut kwam de 5-1 op het scorebord na een goed uitgespeelde aanval over de linkerflank van het veld. Het doelpunt was vergelijkbaar met het doelpunt gemaakt door Broekster Boys 2.
De gifbeker voor Broekster Boys 2 moest helemaal leeg toen de ingevallen Marnik-Jan Slagman het veld moest verlaten met een liesblessure.
Zoals ik al schreef waren alle wisselmogelijkheden door Kooistra gebruikt en dat hield in dat de gasten met 9 man verder moesten.
De laatste 20 minuten probeerden de thuisploeg nog wel maar door het lage bal tempo en de absolute scherpte rond de zestien scoorden ze niet meer.
Daarentegen moet ik Broekster Boys een groot compliment geven over de bereidheid en de discipline om de verdedigende taken zo goed mogelijk te voeren.
Alle 8 veldspelers hebben dusdanig veel meters gemaakt om de aanval te zoeken wanneer het kon en met zijn allen te verdedigen wanneer het moest, dat trainer dit na de wedstrijd expliciet benoemde in zijn nabespreking in de kleedkamer. Wanneer deze bereidheid en discipline vanaf minuut 1 aanwezig is, en Broekster Boys 2 de nodige stappen aan de bal gaat maken kan de weg omhoog ingezet worden.
Gebeurt dit niet dan zal het strijden blijven om de veilige plekken te bereiken en blijft het punten sprokkelen tegen iedere tegenstander.

Volgende week komen de mannen van Heerenveense Boys 2 naar Damwoude.
Met de schorsing van Kooistra en de verwachtte langdurige blessure van Slagman kan trainer Kooistra weer aan de tekentafel plaatsnemen om een strijdplan uit de hoed te toveren.
Trainer Kooistra kan niet wachten tot volgende week om zich te revancheren voor de afgelopen twee wedstrijden.
Het resultaat? Dat leest u volgende week.

Vergelijkbare berichten