Kunstgrasvelden Damwâld in gebruik

Kunstgrasvelden Damwâld nu volop in gebruik

De voetbalclubs Broekster Boys en De Wâlden kunnen voortaan altijd spelen en trainen op twee prima kunstgrasvelden. Vooral de pupillen en junioren van de gezamenlijke jeugdafdeling ‘Broekster Wâlden’ profiteren hiervan.

Wethouder Emke Peterson van Dantumadiel opende de velden op zaterdag 5 september met een grote sleutel, die hem aangeboden werd door voorzitter Peter de Bruin van ‘Broekster Wâlden’.
De Bruin dook bij die gelegenheid even in de geschiedenis: “Seis jier ferlyn hawwe wy ek al besocht om ta in keunstgersfjild te kommen. Mar mei de gemeente koenen wy it doe net iens wurde.”
Hij was heel blij dat het nu wel gelukt was. Vervolgens was het de beurt aan een grote groep jeugdspelers: ze lieten ballonnen op in de kleuren rood, wit en zwart die bij de tenues van de verenigingen horen.

Peterson deelde in de feestvreugde, maar herinnerde er ook aan dat de clubs aanvankelijk niet op één lijn zaten. “De gemeente woe jild jaan foar ien keunstgersfjild. De klups woenen elk in fjild, mar úteinlik is it harren gelokkich slagge om twa fjilden te realisearjen sûnder dat de gemeentebydrage heger waard.”

De voetbalclubs richtten voor de realisatie van de kunstgrasvelden en voor het onderhoud van alle vijf velden aan de Lytse Loane een gezamenlijke stichting op. Het geld, dat de gemeente daardoor jaarlijks bespaart op het onderhoud, wordt gebruikt om deze stichting te subsidiëren. De beide clubs hebben een zakelijke overeenkomst met de nieuwe stichting, en staan garant op de achtergrond. De korfbalclub WIK profiteert ook van de nieuwe situatie, op zo’n manier dat ze niet meer geld kwijt is aan onderhoud dan voorheen.

Voor de aanleg van de velden stelde de gemeente eenmalig € 250.000 beschikbaar.
De Rabobank was bereid om een royale hypotheek te verstrekken aan de nieuwe ‘Stichting Sportpark Damwâld’. De velden kostten uiteindelijk bijna € 600.000; zonder de zelfwerkzaamheid van veel clubvrijwilligers was het veel duurder uitgevallen. ‘Ceelen Sport Constructies’ uit Zeewolde verzorgde de aanleg. Na een half jaar proefdraaien blijkt dat de velden aan alle eisen voldoen.

Ook voor de drie velden met echt gras zijn nieuwe tijden aangebroken.
De firma Vitaro uit Nistelrode is niet alleen sponsor van ‘De Wâlden’, maar leverde ook de beide robotmaaiers die de hoofdvelden en het korfbalveld perfect kort houden.

Voor de gemeente is het een voordeel dat ze niet meer verantwoordelijk is voor het onderhoud van het sportpark. Een zorg minder, maar dat is niet het enige: doordat kunstgras bijna altijd bespeelbaar is, kunnen de clubs met minder velden toe. Het oude hoofdveld langs de Halewei en het trainingsveld achter de sporthal zijn daardoor niet meer nodig voor het voetbal. Een mooie locatie om de drie Damwâldster basisscholen onder één dak te brengen, zo werd tijdens de gezellige nazit (waarbij oranjekoek versierd met de drie clubemblemen) geopperd…

Vergelijkbare berichten