Uitslag Dantumadeelcup

Bloed, zweet en tranen bij de Dantumadeelcup

Enkele pittige wedstrijden, die uitstekend in de hand werden gehouden door de scheidsrechters J. Fokkens, K, Kremer en H. Zijlstra. Veel zweet voor zowel de voetballers als het duizendkoppige publiek in de warme sporthal de Boppeslach. En tranen als Riemer Doornbos van Broekster Boys de Cup namens het Broekster Boys team en begeleiders opdraagt aan de zieke Wopke Wolters. Speaker Geert van Tuinen van de Omrop voegde toe verrast te zijn door het enthousiasme op de tribunes. “ En noch wol fanôf it begjin” aldus van Tuinen. De Dantumadeelcup van 2016 was enorm meeslepend. Niet vergeten moet worden de organisatie van de Dantumadeelcup, die alles piekfijn heeft verzorgd. Na afloop dan ook enkel en alleen maar tevreden gezichten.

Poulewedstrijden met SC Veenwouden als winnaar

In Poule A was SC Veenwouden met drie overwinningen en een doelsaldo van 13-1 al de gedoodverfde favoriet voor het winnen van de cup. Tijdens twee van de drie wedstrijden wist SC Veenwouden na vijftien seconden het net te vinden. Alleen tegen vijfde klasser de Wâlden ging het niet soepel, maar werd wel gewonnen met 3-1.
De Zondag vereniging De Wâlden uit Damwâld wist de tweede plaats te veroveren en mocht meespelen in de kruisfinales. VCR en Zwaagwesteinde Zo lukte het niet om voor een verrassing te zorgen.

In poule B was tweede klasser Be Quick Dokkum na drie wedstrijden puntloos en dat was merkwaardig.
Zwaagwesteinde Za won met 2-0 van Be Quick. Maar de mooiste wedstrijd uit de voorronden was zondermeer de strijd tussen VIOD en Broekster Boys. Hedzer Prins schoot in de beginfase namens Broekster Boys naast.
Na elf minuten wist Sjoerd Visser de score te openen voor VIOD. Onoplettendheid bij Broekster Boys bracht Jelmer Visser in stelling en dat betekende 2-0 voor VIOD. In dezelfde minuut scoorde Piet Wessel Dijkstra de 2-1. In de slotminuten ging keeper Johan Vonk van Broekster Boys mee naar voren. Pieter Ele Kuitert van VIOD wist de bal van grote afstand in de lege goal te schieten. De 3-1 was tevens de eindstand. VIOD werd groepswinnaar en ontliep dus SC Veenwouden in de kruisfinales. Broekster Boys werd tweede.

In de pauze was er weer de jaarlijkse happening van twee G-teams van Broekster Wâlden, die elkaar mochten bestrijden. Van tevoren worden teams bij elkaar gezocht, die gelijkwaardig zijn. Toch was de 8-2 overwinning van het sterkste team wel overduidelijk. Het G-voetbal bij Broekster Wâlden leeft. Er zijn bijna dertig leden bij de gezamenlijke jeugdafdeling in Damwâld.

Dan de spannende kruisfinales en de finale

De eerste kruisfinale : SC Veenwouden – Broekster Boys.
SC Veenwouden was torenhoog favoriet. De Feanwâldsters zijn op het veld koploper in de tweede klas en Broekster Boys staat in die tweede klas op een negende plaats. De Damwâldsters en de Broeksters hebben een moeilijk jaar achter de rug. Het overlijden van supporter Klaas de Jong, het ongeluk van Rienk Rozema en de ziekte van eerste elftalleider Wopke Wolters liet diepe sporen na in 2016.

Sportief ging het Broekster Boys ook niet voor de wind. De vele blessures van de selectie hadden duidelijk invloed op de resultaten van team 1 en team 2. Maar tijdens de eerste kruisfinale nam Broekster Boys het heft in handen. Riemer Doornbos schoot namens Broekster Boys op de paal. Beide teams kregen kansen. Toch was het Riemer Doornbos, die de 0-1 aantekende. Halverwege scoorde Rinse Procee de gelijkmaker ( 1-1 ). Vier minuten voor het eindsignaal scoorde good-old Siemen Sake Kamstra de 2-1 voor Broekster Boys.
De spanning was enorm voor de spelers en de toeschouwers. In de slotminuten moest Abe Dreyer twee minuten op de bank. Keeper Johan Vonk liet zijn talenten zien. Tot drie maal toe hield Vonk zijn goal schoon.
Maar in de slotminuut wist Rinse Procee de gelijkmaker te scoren. Maar in blessuretijd wist Riemer Doornbos namens Broekster Boys de 3-2 te scoren. Broekster Boys wist dus als eerste de finale te halen.

Broekster Boys had uitstekend gespeeld.
Op het veld is SC Veenwouden Broekster Boys vaak de baas. Deze keer andersom. De tweede kruisfinale tussen VIOD en de Wâlden was minder spannend. Twee maal Pieter Ele Kuitert en Bouke Visser wisten te scoren. VIOD won met 3-0. De Wâlden mocht daarna aantreden tegen SC Veenwouden om de derde en de vierde plaats. Dit werd toch een mooie wedstrijd. Na een achttal minuten had Tjalling van der Meulen van de Wâlden en Stefan Sytsma van SC Veenwouden twee keer gescoord en was de stand 2-2.
Wieger Sikkema scoorde daarna de 2-3, maar Andries Hoestra was goed voor de 3-3.
Als Wieger Sikkema vijf minuten voor het eindsignaal de 3-4 scoort voor de Wâlden lijkt er een verrassing te komen. In de slotminuten scoorden Procee en Vrieling. Daardoor kwam SC Veenwouden op een 5-4 voorsprong. Tjalling van der Meulen scoorde bijna de gelijkmaker. Uiteindelijk pakte SC Veenwouden de derde plaats.

Dan de finale : Broekster Boys – VIOD

Na de muzikale opkomst van de spelers van beide teams ging de strijd aan.
Pieter Ele Kuitert van VIOD wist na twee minuten het net te vinden ( 0-1 ). De VIOD supporters gingen uit hun dak. Toch was het Hedzer Prins van Broekster Boys, die met een solo de stand gelijk trok ( 1-1 ). Broekster Boys had geleerd van de eerste wedstrijd in de poule tegen VIOD. De Damwâldsters verdedigden steeds beter.
Keeper Vonk werd een betrouwbare sluitpost. En een uitval na bijna een kwartier stelde Piet Wessel in staat de 2-1 te scoren. Rust 2-1. VIOD moest nu komen en risico’s nemen. Juryan Dantuma van Broekster Boys haalde zelfs een bal spectaculair van de doellijn. Ook Abe Dreyer voorkwam een doelpunt. Broekster Boys was uitermate gemotiveerd. Keeper Vonk was steeds weer alert en liet geen doelpunten meer door.
Juryan Dantuma schoot op de paal. Drie minuten voor tijd liet Siemen Sake Kamstra een rollertje los in de rechterhoek ( 3-1 ). VIOD speelde daarna met de vliegende keep. En zo kreeg Broekster Boys de kansen. VIOD bleef proberen, maar moest verlies erkennen. Broekster won de cup voor de derde keer op rij en mag de cup houden. Als Geert van Tuinen de avond afsluit en iedereen bedankt lijkt iedereen te beseffen een schitterend toernooi te hebben meegemaakt.

De 21e Dantumadeelcup editie.

Vergelijkbare berichten