Broekster Boys 1 – Zeerobben 1 ( 4- 1 )

Broekster Boys boekt verdiende en belangrijke zege op concurrent Zeerobben.

Damwâld. ( 19 jan 2019 )

De eerste wedstrijd voor Broekster Boys na de winterstop was meteen een hele belangrijke, want concurrent Zeerobben kwam op bezoek in Damwâld.
De indrukwekkende opmars voor de winterstop heeft er voor gezorgd dat het vertrouwen terug is bij de ploeg van Patrick Zwart en de gedachte is dan ook dat het ‘nog een mooie tweede seizoenshelft kan worden’. Een overwinning op Zeerobben zou natuurlijk een fantastisch begin zijn van die tweede seizoenshelft.
De historie van deze wedstrijd in Damwâld leert ons dat dat geen incident zou zijn, maar om het even clichématig te zeggen: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.
Sterker nog, de laatste onderlinge ontmoeting in Damwâld eindigde in een last-minute 1-2 overwinning voor Zeerobben (2016/2017). Het treffen tussen deze twee Friese ploegen in 1E moest nu in ieder geval spektakel op gaan leveren, zeker gezien de ranglijst: Zeerobben 11e, Broekster Boys 12e. In de voorbeschouwing van Zeerobben werd het zelfs een ‘thriller-achtige confrontatie’ genoemd.
Een thriller zou het echter nooit worden, want Broekster Boys wint overtuigend en verdiend met 4-1 en bindt dus ook Zeerobben aan de zegekar.

Broekster Boys- trainer Patrick Zwart moest voor dit duel wegens een blessure en een schorsing een aantal wijzigingen aanbrengen in de opstelling: er waren basisplaatsen voor Sander Jongsma en Vincent Hoekstra en door hier en daar te schuiven kon er gewoon weer een goed elftal de kunstmatige wei in worden gestuurd.
De supporters waren in groten getale aanwezig; de voorbeschouwing (met oproep) zal daar vast aan bijgedragen hebben. Net als de weersomstandigheden, want die waren fantastisch.
Wel koud overigens, zeker voor de equipe uit Harlingen die op trainingskamp in Valencia vast en zeker andere temperaturen gewend was.

Broekster Boys- keeper Jakko Veldstra moet op zijn beurt nog wennen aan de zon.
Hij kan in de 6e minuut een hoge bal niet goed verwerken, waarna David van der Pol zijn derde competitietreffer aan kan tekenen: 0-1 en dus een valse start voor Broekster Boys, net als in de doordeweekse oefenwedstrijd tegen ’t Fean 58. In de 13e minuut blijkt dat Jakko nu wel weet waar de zon zich ongeveer aan de hemel bevindt; met een stijlvolle save voorkomt de jonge goalie de 0-2. In de 19e minuut kan Jos Regnerus op zijn kenmerkende manier door de lengte- as opstomen richting het doel van Zeerobben, maar zijn schot mist vervolgens finesse. Luttele seconden later is het wel raak, als de bal uit de kluts via (wie anders dan) Juryan Dantuma terecht komt bij de grote kleine parel Dela Sabuni, die wel raad weet met deze ‘chance’. Hij kan de bal onder de ervaren keeper Jacob de Vries doorschuiven, die hierbij niet vrijuit gaat: 1-1. Broekster Boys begint hierna steeds beter te voetballen; Zeerobben probeert dit tegen te gaan door de welbekende ‘beuk erin te gooien’. Er zijn dan ook een paar pittige overtredingen te noteren. Opvallend genoeg trok de scheidsrechter, die overigens een prima wedstrijd floot (dat mag ook wel eens gezegd worden), maar één gele kaart. Jos Regnerus en Piet Wessel Dijkstra, mannen die schieten van afstand tot kunst hebben verheven, proberen het van afstand, maar tot echt uitgespeelde kansen kan Broekster Boys in deze fase niet komen. Na een kleine 40 minuten spelen is het dan toch raak. Piet Wessel Dijkstra krijgt na een mooie aanval over meerdere schijven de bal en krult ‘m binnen: 2-1. Net voor rust is het nog even schrikken voor Broekster Boys als David van der Pol zich een weg baant door de defensie, maar hij schiet de bal in de grijpgrage handen van Jakko.

Broekster Boys moet het in de tweede helft doen zonder één van de sterkhouders Juryan Dantuma, want de sterke spits blijft met een blessure achter in de kleedkamer.
Ondanks dat gemis krijgt Broekster Boys het in de tweede helft voor elkaar om (veel) kansen te creëren en twee doelpunten te maken.
Al in het begin van de tweede helft zijn er kansjes te noteren voor Hedgar Hoekstra en de kopsterke Jos Regnerus. Good old Jacob de Vries ziet er daarbij wederom niet zeker uit.
De pijlsnelle Hedgar Hoekstra begint steeds meer ruimte te krijgen, maar vergeet in eerste instantie het overzicht te bewaren. De eerste goede voorzet van hem daarna levert gelijk een grote kans op, maar de bal komt net niet aan bij de tweede paal. Zeerobben heeft daarna een klein veldoverwicht; er komt gevaar van Drent en de ingevallen Da Silva, maar het verzet van Zeerobben wordt ongeveer twintig minuten voor tijd gebroken.
Vincent Hoekstra mag dan naar binnen kappen en schieten: 3-1, en nog 1 doelpunt voor Vincent om definitief als sterspeler door het leven te kunnen gaan. Vincent en Hedgar krijgen beide nog kansen op een doelpunt, maar het blijft nog even bij 3-1.
Zeerobben kan alleen nog gevaarlijk worden uit corners en de buit lijkt dus binnen voor Broekster Boys.
Rots in de branding bij Broekster Boys Kas Huizenga wil zijn naam ook op het scorebord schieten, maar verder dan een kanonskogel op het hoofd van de scheidsrechter komt hij niet.
Vincent krijgt nog een grote kans, voordat Jos in de laatste minuut weer eens op kan stomen en op fantastische wijze de 4-1 aantekent. Minstens zo mooi is de manier waarop de treffer gevierd wordt: als een groot, hecht team. Wat een genot om naar deze jongens te kijken! Als Broekster Boys vaker een voorsprong uit kan breiden in plaats van weg te geven, kan het inderdaad wel eens een mooie tweede seizoenshelft worden. Broekster Boys speelt volgende week, als Koning Winter geen roet in het eten gooit, een uitwedstrijd tegen d’Olde Veste ’54, tegen wie het nog wat recht heeft te zetten natuurlijk.

Bekijk hier het het volledige fotoverslag van Jacqueline Jongsma.

Vergelijkbare berichten