Jubileum

5 mei 2006 ” Broekster Boys bestaat 50 jaar”.

Op 5 mei 2006 was het 50 jaar geleden dat Broekster Boys werd opgericht.
In de 50 jaar dat Broekster Boys nu bestaat zijn er vele hoogtepunten maar ook enkele dieptepunten geweest.
Uit de Broekster Boys archieven, uit de oude BB-clubbladen en hier en daar uit de persoonlijke archieven zijn vele van deze momenten bewaard gebleven.

Jubileumcommissie

De jubileumcommissie bestond uit:
Doete Oosterhof, Binny van der Veen, Joop Risselada, Jan Kooistra, Roel Hamersma, Minne Kooistra en Peter de Bruin.
De jubileum-website werd verzorgd door Klaas Fokkinga sz.

Het jubileumlogo

Door Auke Bruinsma werd een speciaal logo ontworpen, welke bij alles wat met het jubileum had te maken werd gebruikt. Auke nam samen met Sape Rozema de inrichting en opmaak van de tentoonstelling op zich.

Het jubileumboek

Onder redactie van Joop Risselada werd een jubileumboek gemaakt. In het jubileumboek staat de gehele geschiedenis, kampioenschappen, verhalen van oud-spelers, vele statistieken en illustreren de vele foto’s de 50 jaar van Broekster Boys. Dit geheel is fraai gebonden als een boekwerk (+/- 220 blz) met een harde kaft uitgebracht.

Oude foto`s

Oude foto’s horen bij een jubileum. Klik hiernaast op de link oude teamfoto`s. Velen van u zullen direct een aantal mensen herkennen; anderen zullen 2 of 3 keer moeten kijken voor ze de gezichten kunnen plaatsen.
In het jubileumboek zijn een veelvoud foto’s opgenomen. Ook waren er op de tentoonstelling vele foto’s te zien.

Jubileumverslag

Damwoude – Voetbalvereniging Broekster Boys uit Damwoude vierde van 20 t/m 27 mei haar 50-jarige jubileum.
De week stond bol van de activiteiten, o.a. 4-tegen-4 toernooien, een playbackshow, soccergames en natuurlijk de reünie van zaterdag 27 mei.

De aftrap van de jubileumweek werd verricht door het G-voetbalteam. Op zaterdagochtend 20 mei werd er een spellencircuit afgewerkt. Het weer werkte niet echt mee, maar dat mocht de pret niet drukken. Het penaltyschieten op de reservekeeper van de A-selectie, Bart van der Kooi, was één van de onderdelen. Na afloop kreeg iedereen een eigen diploma en er werd afscheid genomen van trainer Dirk Pieter Boersma.

De zaterdagmiddag stond in het teken van het mixtoernooi. Dit was voor de spelers van de B- en A-junioren en de senioren. Acht teams streden om de titel in wedstrijden van 20 minuten. Rond de klok van 17.00 uur werd de finale gespeeld, daarna stond de barbecue gereed en was er nog een heuse karaoke in de kantine. Wederom bleek dat Broekster Boys over meer dan alleen maar voetbaltalent beschikt…

Maandagavond was er door Geert Lammert Wijnsma, Kas Huizenga en Ronald Postma een 4-tegen-4 toernooi opgezet voor de D-pupillen. Met 25 spelers was de opkomst goed te noemen. Er werd individueel gestreden, men speelde elke ronde met nieuwe teams. De wedstrijdjes duurden 10 minuten en na 8 speelronden, 2 pauzes en een gedwongen pauze (onweer) bleek Fernando Trip de sterkste te zijn met 57 punten. Hij werd op de voet gevolgd door Gerrit Marinus (55 pnt.) en Erik Riemersma (52 pnt.).

Dinsdagavond was er in de kantine een receptie voor genodigden. Voorzitter Berend Bakker leidde de avond in, gevolgd door dhr. Risselada die kort over de historie vertelde van de club (hij schreef bovendien het jubileumboek dat door de voorzitter aan dhr. Siebren van der Lei werd overhandigd) . Na de pauze kwamen er drie gastsprekers (waaronder de K.N.V.B en de gemeente Dantumadeel) aan het woord en daarna werd het officiële gedeelte van de avond door secretaris Peter de Bruin afgerond.

Woensdagmiddag was de middag waarop de F-pupillen de Soccergames zouden doen. Dit hield in dat er in tweetallen verschillende voetbalonderdelen werden afgewerkt (o.a. latje-trappen, ring schieten en jongleren). Omdat “het weer” niet mee wilde werken, werd besloten om uit te wijken naar de feesttent. Door de improvisatiekwaliteiten van trainer Sape Rozema werden de Soccergames in de tent op een iets andere wijze afgewerkt dan gepland. Ook hier kregen de spelers na afloop weer patat, drinken en natuurlijk het felbegeerde diploma.

De E-pupillen kwamen donderdagmiddag in actie en ook voor hen was er een 4-tegen-4 toernooi opgezet door de heren Wijnsma, Huizenga en Postma. Eindelijk werkte het weer nu wel mee en er werden dan ook leuke duels afgewerkt. De opzet was hetzelfde als op de maandag en nu ging Jan Pijnacker (55 pnt.) er met de hoofdprijs vandoor. Gerben Haaksma pakte de tweede prijs (53 pnt.) en Sander Jongsma behaalde met 52 punten het brons.

’s Avonds was er voor alle junioren een dropping en er werd door 6 teams gestreden voor de hoofdprijs. Rond de klok van 23.00 uur werden de teams geblindeerd weggebracht in auto’s naar een plek op ongeveer 8 á 9 kilometer van Damwoude. De organisatie ging er van uit dat de eerste teams zich om ongeveer 01.00 uur zouden melden in de feesttent, maar niets was minder waar. Binnen 55 min. was het eerste groepje weer terug en ze werden niet veel later gevolgd door de rest. De prijswinnaars hadden dan ook het grootste gedeelte van de tocht hard gelopen.

oen alle groepen binnen waren en iedereen iets te drinken kreeg aangeboden, werd de eerste prijs (3 vrijkaarten voor een thuiswedstrijd van Cambuur/ Leeuwarden per persoon) uitgereikt aan Wytse Terptra, Wilco Bruinsma, Coenraad van der Mark, Rienk de Haas en Gert Jan Doetjes.

De traditionele playbackshow die elk jaar tijdens de Hale Beach week wordt gehouden, stond ook nu weer op het programma. Het aantal deelnemers viel iets tegen, maar de pret was er beslist niet minder om. De 9 die meededen bezorgden de jury (Gert Jan Hoekstra, Oane de Jong en Coby Westra) overigens wel een lastige avond. Na lang overleg werd Jorrit Elzinga tot winnaar uitgeroepen, hij vertolkte op een fantastische wijze het nummer “Klus wil vliegen” van Kabouter Klus. Na de prijsuitreiking mocht Jorrit zijn nummer nog een keer ten gehore brengen en daarna deden de trainers en leiders nog een duit in het zakje met een Oranje Medley van ongeveer 12 minuten. Daarna was er voor iedereen nog een disco.

Zaterdag stond geheel in het teken van de reünie. Veel oude gezichten, maar ook veel personen die nog regelmatig bij “De Broek” actief zijn waren aanwezig. Vanaf 10.00 uur was de “Pronkkeamer” geopend. Hier was allerlei materiaal uit de loop der jaren verzameld en prachtig tentoongesteld. Auke Bruinsma en vele anderen hebben hier een geweldige tentoonstelling van gemaakt, 50 jaar Broekster Boys!

’s Middags opende voorzitter Bakker de reünie, gevolgd door Risselada die wederom iets over de historie vertelde en over het uitgegeven jubileumboek. Veel mensen hadden vooraf al ingetekend voor een exemplaar maar ook tijdens de reünie werden nog veel boeken verkocht.

Om 16.00 uur werd de film vertoond die door (grutte) Jouke Dantuma was samengesteld. De film was werkelijk fantastisch en Peter de Bruin (secretaris) omschreef het na afloop prima: “Dit is Broekster Boys!”. De staande ovatie na afloop voor de maker was dan ook meer dan terecht. Dhr. Dantuma kreeg door het bestuur een jubileumboek aangeboden en bovendien maakten veel mensen gebruik van de mogelijkheid om deze film op DVD te bestellen.

Na de film werden de barbecues aangezet en kreeg iedereen de gelegenheid om voor de inwendige mens te zorgen. Tevens had men tijd om even bij te kletsen met oude bekenden.

Om ongeveer half 8 trad het cabaretduo Klún en Knoffelhakke op. Zij brachten op een humoristische wijze leuke anekdotes over voorvallen binnen Broekster Boys ten tonele. Zo passeerden o.a. Binne Huizenga, De Do, De Seehûn en vele andere vrijwilligers van Broekster Boys de revue, zodat het cabaretduo veel lachers op haar hand kreeg.

De avond werd afgesloten met live muziek van de band Basic. Het bleef mede door hun goede optreden nog lang gezellig in de feesttent. Een prima slot van een geweldige jubileumweek.

Losse Flodders van toen

Als je oude boekjes van het BB nieuws doorleest kom je leuke dingen tegen. Je ziet nog eens een keer voorbij komen wat er in die tijd allemaal heeft gespeeld. Naast de wedstrijdverslagen kom je de vaste onderwerpen tegen als “Bûtenkant Rjochts” van Rynk Bosma, “Piter ut de Walden”, “Van de bestuurstafel”, “Het profiel van&ldots; “en natuurlijk de losse flodders. Deze losse flodders krijgen nu jaren later weer een nieuwe dimensie als je ziet wat er van de mensen, die worden genoemd, geworden is. Hier een kleine greep uit een aantal losse flodders van toen:

(april 1992)
De 5- jarige pupil Gert Schaafsma werd als wissel tijdens een wedstrijd het veld ingestuurd. Na een 20 meter bedacht hij zich en keerde op zijn schreden terug naar z’n moeder met de woorden: “Ik wol net meidwaan want wy ha yn’e wyn op. “

(december 1991).
Met nog 10 minuten te spelen in de wedstrijd Broekster Boys 2- Zeerobben 2 probeerde Broekster boys speler Jan Bloem nogmaals aan te sporen door te roepen””kom op jongens, noch efkes in skepke der boven op, se sitte der trochhinne”.”Ja, mar ik ek”, antwoordde een vermoeide Jan Douwe Buwalda.

(december 1994).
Peter van der Woude, beter bekend als Lee Towers, beschikt over profetische gaven. Zijn opmerking: “jimme kinne ek alles brûke”, na de promotie van Frederik Keegstra naar de tweede selektie, wordt realiteit wanneer Lee zelf de reservebank mag bezetten tijdens Blauw Wit 2 – Broekster Boys 2. Hij wordt zelfs nog ingebracht. Coach Riemer Kooistra: “Lee hâldt twa man dwaande en Amco kriget de rûmte”.

(juni 1990). Voordat Broekster Boys in Steenwijk een klap kreeg, overkwam dit een tiental supporters reeds. Die eerste klap vond bij Drachten plaats. Sietse Grijpstra, bestuurder van een busje, verloor daar één van zijn passagiers! Bij het optrekken bij een voorrangskruising, vloog het achterportier open, waarbij Koos Adema met stoel en al tegen het wegdek smakte! Wietze de Jong, die er met zijn passagiers achter reed, schrok zich ook rot. Het liep voor de gedropte goed af. Koos stond meteen weer op. Hij kreeg na afloop verwijten te horen dat hij ook een koelbox met inhoud had meegesleurd, waarbij zes flesjes pils sneuvelden…. Hoe vervelend ook het liep goed af doordat Sietse Grijpstra een geringe snelheid had. De klap in Steenwijk kwam harder aan (verlies in promotiewedstrijd na strafschoppen tegen WVF, PdB).

(November 1994).
“Ik sit der krekt sa foar as Aad de Mos” sprak leider/coach Rudie Kooistra van het vijfde elftal op zaterdag 29 oktober na de zesde achtereenvolgende nederlaag. “De spilers hâlde no krisisberie yn’e kantine. Ik tink dat ik se mar een moai protsje bier tasko, miskien dat ik dan bliuwe mei”. Na afloop bleek het een storm in een glas water te zijn. Rudie: “Se kinne gjin oare leider krije, dat se moatte wol mei my troch gean”

(maart 1991).
Het gebeurde tijdens de filmavond voor de jeugd in Us Halehonk. Siep Kommerie was bezig met het terugspoelen van de videoband en drukte voor de beeldvulling de tv op Nederland 1. Plotseling verscheen hier een gedeeltelijk ontblote dame die op die manier reclame maakte voor de nachtfilm. Een gejoel ging op in de kantine bij de jeugdige kijkers. Bij het verlaten van Us Halehonk hoorde je ze onderling bij elkaar informeren: “Ik nim jûn de nachtfilm stiekem op en sjoch ‘m moarnier fluch, Du ek?”.